Защо паднаха цените на криптовалутите изведнъж?

Какво се случи? Защо всичко е в червено последните два дни? Тези въпроси си зададоха милиони потребители по-света, които инвестират във виртуални пари.

Този рязък спад се получи от хакерската атака срещу борсата BinanceДа припомним, че в сряда сутринта беше хакната системата на борсата и 30% от средствата в нея, бяха насочени към автоматична покупка на валутата ViaCoin. След предотвратяване на атаката, изпълнителният директор на Binance Changpeng Zhao заяви, че всички измамни сделки, които са се случили в сряда, са били отменени.

Съмненията около случващото се по-рано тази седмица по отношение на странните събития на борсата. Многобройни потребители се обърнаха към Reddit, за да изразят загриженост за изключително необичайните не оторизирани сделки, които се случват в техните сметки. Изяснението е дошло днес с официално обръщение в  tweetr от главния изпълнителен директор на компанията.

На 7 март, между 14:58 и 14:59, „ненормална търговска дейност“ беше открита на един от най-популярните пазари на борсата на Binance Exchange. Системата за автоматично управление на риска е била задействана и всички тегления са незабавно прекратени.“

Какво точно се случи с Binance?

Нападателите успяха да изхвърлят няколко детайла от профила в Binance, като използват подобен URL адрес. В очакване на точния момент хакерите заповядаха на хакерските сметки да купят ViaCoin на изключително високи цени, като скочиха с няколко стотин процента. Непосредствено след приключването на сделките, хакерите се опитаха да изтеглят големи количества Bitcoin, който бяха събрали, но не успяха да се справят с бързо действащата алармена система.

Chanpeng Zhou, главен изпълнителен директор на платформата, се обърна към Twitter, за да покаже фишинг URL от историята на потребителите:

Всички нередовни сделки са отменени, което означава, че никой от потребителите на платформата не е загубил никакви средства. Онова, което е по-интересно, обаче, е, че неуспешен опит всъщност причини хакерите да загубят средства. Опитът да се максимизират печалбите, принуждавайки фишираните сметки да купуват ViaCoin от атакуващите на изключително високи цени, се възстановяваше, тъй като Binance успя да осуети и да конфискува средствата на хакерската атака. Според Джао, конфискуваните средства ще бъдат дарени на Binance Charity.

Докато обменът се изпълнява нормално днес, търговците са предупредени да подобрят сигурността си, за да избегнат опити за фишинг. Това може да се постигне чрез маркиране на официалния URL адрес на Binance. Официалното изявление на компанията напомня на читателите, че „защитата на нашите търговци е и винаги е била наш най-голям приоритет“ и бързо действащата алармена система прави точно това.

Докато Binance успя да предотврати загубата на средствата на своите потребители, други платформи не бяха толкова щастливи. По-рано тази година CoinCheck загуби $ 530 млн., а борсата BitGrail загуби $ 170 млн. Използването на централизирания обмен може да бъде силно рисковано, а събитията от тази седмица идват като напомняне за допълнителна бдителност и за увеличаване на онлайн сигурността.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *