Bitcoin ли е новото злато и дали е безопасно убежище за инвеститорите?

След като се установи корелация между цените на златото и крипто-валутите за изминалата година, инвеститорите започнаха да търгуват злато за Bitcoin. Анализаторите очакват тенденцията да продължи, въпреки последниця спад в цената на биткойна.

Анализаторите на Thomson Reuters, публикуваха през януари 2017 г. в Gold Survey, че поскъпването на крипто-валутния курс през декември се е отклонил със значително количество капитал от благородните метали. В доклада се казва, че инвеститорите на дребно имат по-кратък инвестиционен хоризонт в днешно време и много от тях не са в състояние да устоят на изкушението като се качат на борда с търговия на крипто-валута.Кристофър Луини, стратег на RBC Capital Markets, заяви, че – потенциална връзка между стойността на златото и цените на крипто-валута е сравнително нова. Той казва, че е забелязал потенциална връзка между стойността на златото и крипто-пазара.Също подчертава, корелацията е незначителна и недостатъчна, за да се движи цената на златото, но това не пречи на инвеститорите да обмислят Bitcoinа като заместител на златото.

Да не забравяме, че Bitcoin, освен, че е нестабилен, все още е относително неизвестен актив в сравнение с други инвестиционни активи. Златото, за сравнение, е добре утвърдено с институционалните инвеститори и има много ликвидност.Докато обемът на търговията с биткойни възлиза на малко над 3 млрд. долара в дневната търговия, обемите със злато достигат 250 милиарда долара на ден. Разбира се, както при крипто-света, така и при златото има макроикономически фактори, които влияят в цената на златото, но то все още си остава сигурния актив за инвестиция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *