Monero обяви ВОЙНА на ASIC производителите

В неделя група от разработчици на Monero публикуваха обновление на разработката, насочена към това, което се превърна в повтарящ се въпрос сред алтернативите, които понастоящем могат да бъдат добивани изгодно с хардуера на графичния процесор – как да реагираме на заплахата, че Bitmain или друг производител на минно оборудване ще разработи приложение, Circuit (ASIC) миньор, създаден за Cryptonight, който е алгоритъма за хеширане на XMR’s Proof of Work (PoW).

Отговорът на Monero? – превантивен удар.

Придвижвайки се напред, разработчиците ще се стремят да защитят съпротивлението ASIC на мрежата, като леко променят своя алгоритъм PoW на всески планиран хард форк, който обикновено се появява два пъти годишно. Тези промени няма да бъдат забележими за обикновените потребители на XMR, но те ще променят алгоритъма за хеширане на мрежата. В случай, че тези планирани настройки на PoW не са достатъчни, за да разубедят развитието на ASIC за Cryptonight, Monero ще „извърши спешен форк, за да ограничи потенциалната заплаха от ASIC„.

 Преходът към ASIC трябва да е егалитарен

Тази проактивна позиция, казаха разработчиците, ще гарантира, за минното дело в Монеро то остава относително егалитарно и следователно децентрализирано – поне дотогава същото може да се каже и за минната индустрия ASIC.

Създателите предупреждават, че тъй като пазарът ASIC понастоящем е доминиран от малка група производители – предимно китайски гигант Bitmain – би било сравнително лесно правителствата да принудят тези компании да изградят „kill switches“ в миньорите или само да продават платформи на клиенти, за да получат специални държавни лицензи.

Миньорите на GPU, от друга страна, разчитат на компютърни чипове с общо предназначение, което прави регулаторите невъзможно да се опитват да принудят миньорите да придобият лицензи, издадени от държавата.

Първата корекция на PoW ще бъде реализирана на следващата твърда вилка на мрежата, която понастоящем е насрочена за март.

Един коментар за “Monero обяви ВОЙНА на ASIC производителите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *